Imams Milli Görüs NL: geloofsafval mag

Haci KaracaerVolgens de weggestuurde Milli Görüs-directeur Haci Karacaer is geloofsafval (apostasie) in de islam toegestaan. Dat stelden vijftien imams uit Nederland, van de vorige week in opspraak geraakte religieuze organisatie, onlangs na een maandelijkse brainstormsessie onder leiding van - toen nog directeur - Karacaer. Hij zegt dat hij door ''het gedoe'' met zijn ''Duitse broeders'', het opvallende standpunt van de laatste brainstormsessie pas nu naar buiten heeft kunnen brengen. Hij noemt dat standpunt een doorbraak. In sommige moslimlanden staat namelijk de doodstraf op het afvallig worden van de islam.

Milli Görüs Duitsland stuurde eerder deze maand het bestuur van de afdeling in Nederland weg. Volgens Karacaer is de kern van het conflict dat ''Amsterdam definitief heeft besloten om tot de hoofdstroom van de Nederlandse samenleving te willen horen, met alle confrontaties en uitdagingen van dien.'' Hij is dan ook zeer benieuwd of de nieuwe Nederlandse voorzitter het standpunt over geloofsafval openlijk durft te verdedigen.

Het nieuwe bestuur van Milli Görüs Nederland moet volgens oud-directeur Karacaer maar eens goed aan de Nederlandse samenleving uitleggen waar het conflict over gaat: ''Het is niet erg geloofwaardig als Milli Görüs Duitsland het oude bestuur weg heeft gestuurd omdat er geen draagvlak zou zijn voor mijn beleid, terwijl het nieuwe bestuur blijft herhalen dat het mijn beleid voort wil zetten.'' Het nieuwe bestuur liet laatst inderdaad weten op de oude voet te willen doorgaan.

Volgens Karacaer wordt het Duitse ingrijpen door de één niet als een coup ervaren of een ruk naar rechts, terwijl de ander er het eind in ziet van een zinderende omgang met de rest van de Nederlandse samenleving. Geert Wilders stelde vorige week Kamervragen over deze zaak. Hij wil dat de bouw van de Amsterdamse Westermoskee, die eigendom is van Milli Görüs, wordt stilgelegd.

Met dank aan Tarak voor de submit.