Finse freaks winnen Eurovisie Songfestival

Finland is de opzienbarende winnaar van het 51e Eurovise Songfestival geworden. De 'monstergroep' Lordi werd met het lied 'Hard Rock Hallelujah' de opvolger van de Griekse Helena Paparizou, die vorig jaar won. Hoewel hun 'faam' de Finnen al vooruitgesneld was, werd de groep vooraf niet als potentiële winnaar gezien.

Het is de allereerste keer dat Finland het songfestival wist te winnen. Bij de puntentelling werd al snel duidelijk dat er van een echte strijd geen sprake was. De Finnen kregen van vrijwel alle landen punten, en haalden uiteindelijk 292 punten. Tweede werd Rusland (248 punten) en derde Bosnië-Herzegovina (229 punten).

Nederland gaf, net zoals in de afgelopen jaren, de meeste punten aan de afvaardiging van Turkije. Treble, de damesgroep die Nederland vertegenwoordigde, kwam afgelopen donderdag niet verder dan de voorronde. "We hebben ons best gedaan, meer zat er niet in. Sorry. Misschien was dit wel niet iets voor Treble. Ik denk dat we te puur waren", verklaarde Caroline van Treble na de uitschakeling. Na afloop van de finale bleek dat Treble in de voorronde als 20e was geëindigd, van de 23 landen.
---
'Hard Rock Hallelujah' is hier te beluisteren en te bekijken!