Bot negeert mening Nederlanders over EU

Minister Ben Bot Minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken trekt zich namens het kabinet weinig aan van de internetenquête over de Europese Unie. De meerderheid van de Nederlanders wil geen verdere uitbreiding meer, maar het kabinet wil wel dat de uitbreidingen doorgaan. Eerder verklaarde het kabinet dat ze de enquête als standpunt zouden gebruiken bij de komende Europese top.

De minister wil in ieder geval niet dwarsliggen bij de aansluiting van Roemenië en Bulgarije. "Dat is een gelopen race. De Tweede Kamer heeft hun toetreding al bekrachtigd", zo laat Bot weten. Opmerkelijker is dat Bot ook voor de toetreding van Turkije blijft. Hij denkt echter dat toetreding van Turkije nog zeker tien jaar gaat duren, en wil de bevolking dan opnieuw vragen. "We moeten de vraag over acht of tien jaar opnieuw stellen en dan de uitkomst bekijken". 69 procent van de Nederlanders is tegen de toetreding van Turkije.

Bot legt de enquête op een andere manier uit. "Het is niet zo van: hier sluiten we de grenzen. Het is uitbreiden mits. 75 procent van de ondervraagden vindt dat nieuwe landen mogen toetreden als zij strikt aan de volwaarden voldoen. En aan strikt wordt vastgehouden". Bot lijkt te suggeren dat de bevolking wel voor toetreding van Roemenië en Bulgarije moet zijn, omdat ze zich strikt aan de voorwaarden houden.

Hij vindt niet dat de bevolking genegeerd wordt. "We luisteren goed naar wat mensen willen. Maar we moeten niet altijd achter alles aanhobbelen. Dan heb je geen regering nodig". Het kabinet wilde weten hoe de burger aankijkt tegen de Unie, na de verwerping van de Europese grondwet door middel van een referendum.