Turkse leger wil meer protesten

BuitenlandsHet Turkse leger wil dat de Turkse bevolking blijft protesteren voor het seculiere staatssysteem. Donderdag gingen in Ankara al 15.000 mensen de straat op om te demonstreren voor het behoud van de seculiere staat. Dat gebeurde uit woede over de aanslag die woensdag gepleegd werd op vijf rechters door een vermeend islamitische extremist. Daarbij werd een rechter gedood.

De aanslagpleger, een Turkse advocaat, zei na zijn arrestatie dat de aanslag de straf was voor een recente gerechtelijke uitspraak tegen een lerares. Die mocht ook buiten school geen hoofddoek dragen van de rechters. In het seculiere Turkije geldt een hoofddoekverbod in alle overheidsgebouwen en onderwijsinstellingen.

Het Turkse leger ziet zichzelf als de hoeder van de seculiere staatsinrichting. Het hoofd van de generale staf, generaal Hilmi Ozkok, prees de demonstranten die donderdag de straat opgingen. Volgens hem moet het niet bij een eendaagse demonstratie blijven: ''Het moet permanent worden, iets dat voortduurt, het moet door iedereen worden nagestreefd.''

Waarnemers zien de oproep als een waarschuwing aan het adres van de regering van premier Tayyip Erdogan en zijn islamitische AKP-partij. Al langer is er bij de seculieren de vrees dat Erdogan islamitische wetten wil doordrukken. Het Turkse leger zette in het verleden meerdere malen regeringen af. De laatste keer gebeurde dat in 1997, omdat die volgens de militairen te islamistisch was.

Met dank aan damage74 voor de submit.