'Iran wil joden- en christenbadge'

Iraanse presidentHet Iraanse parlement heeft deze week een wet aangenomen die het joden, christenen en andere niet-moslims verplicht om een badge of ander herkenningsteken te dragen om ze van de moslims te onderscheiden. De wet moet nog aangenomen worden door Ali Khamenei, de hoogste leider van het land, maar gezien zijn conservatief-islamitische denkbeelden, zal dat er waarschijnlijk wel van komen. Dat melden de Canadese kranten en verschillende Joodse sites. De betrouwbaarheid van het bericht staat overigens ter discussie.

Als de wet aangenomen wordt, worden moslims geacht om 'standaard islamitische kleding' te dragen. De ongeveer 25 duizend joden worden verplicht om een lang, geel stuk stof aan de voorkant van hun kleding te naaien en christenen moeten een rode badge dragen. Ook in kledingvoorschriften voor andere religieuze groepen is voorzien.

De wet zat al twee jaar in de Iraanse koker, maar werd weggestemd in het parlement. Het is dankzij lobbywerk van president Mahmoed Ahmadinejad dat het parlement nu alsnog met de wet ingestemd heeft. President Ahmadinejad kwam al veel vaker in het nieuws met opmerkelijke uitspraken, zoals dat de holocaust een mythe zou zijn en dat Israël van de kaart geveegd moest worden.

Rabbi Marvin Hier, deken van het Simon Wiesenthal Center in Los Angeles, reageert geschokt: "Iran komt steeds dichter bij de ideologie van de nazi's." Hij roept de wereld op te protesteren. "De wereld liet Hitler ook links liggen," zegt hij, "omdat niemand geloofde dat hij echt machtig zou worden - en iedereen had het mis." Het Simon Wiesenthal Center heeft Kofi Annan geschreven met de uitdrukkelijke oproep aan de internationale gemeenschap om druk uit te oefenen op Iran om deze wet alsnog te laten varen.

'Misverstand'
Overigens zegt Meir Javedanfar, een Midden-Oostencorrespondent die geboren is in Teheran, dat het op een misverstand berust en dat dat door bronnen in én buiten Iran bevestigd wordt. Volgens hem zou zo'n wet nooit geaccepteerd worden door het Iraanse volk. De Canadese politiek commentator Beryl Waysman zegt dat het wél waar is en dat de wet bedacht is, om te voorkomen dat moslims onrein raken door niet-moslims de hand te schudden. CNN en BBC News melden nog niks.

Update 22:50
De Australische Sunday Times meldt dat Maurice Motammed, het enige Iraanse joodse parlementslid, ontkent dat deze wet aangenomen is. Volgens hem is het een leugen die de wereld in geholpen is door mensen die hier politiek voordeel uit wilden halen. Er is wel een kledingwet aangenomen, maar die wet was bedoeld om Iraanse vrouwen zich op Iraanse en islamitische wijze te laten kleden. In de wet worden geen religieuze minderheden genoemd.

De Canadese minister-president Stephen Harper zegt dat ook hij inmiddels van de wet gehoord had. Canadese ambtenaren onderzoeken nog of het echt een misverstand is, of dat het verhaal wel degelijk op waarheid berust. Het zou hem in elk geval niet verbazen als het wel waar was, gezien het verleden van Iran, aldus de Canadese premier.

Het nieuws is inmiddels overigens als zijnde waar overgenomen door nieuwsbronnen in onder meer de Verenigde Staten en Israël.

Update 23:35
De persbureaus Novum en Associated Press melden dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn bezorgdheid uit over de wet. Woordvoerder Sean McCormack noemt een dergelijke maatregel "verachtelijk" en maakt ook de vergelijking met het Duitsland uit de Tweede Wereldoorlog.


Een Nederlandse Jodenster uit de Tweede Wereldoorlog


Met dank aan uberbert voor de submit.