Balkenende heeft geen voorkeur voor VVD

Jan Peter Balkenende Premier Jan Peter Balkenende heeft geen voorkeur voor het doorregeren met de VVD. Hij wil zijn handen vrij hebben. "Ik heb in het verleden de PvdA niet uitgesloten. Het beste is voor het CDA te gaan, voor het eigen verhaal, en daar wil me ook voor inzetten", aldus de premier.

Maar Balkenende wil wel dat de volgende coalitie "hetzelfde typische beleid" uitvoert als het huidige kabinet. "Het beleid van gezonde overheidsfinanciën, versterking van de economische structuur, verhoging van participatie op de arbeidsmarkt en nieuwe solidariteit, dat type beleid moet absoluut worden voortgezet", zegt Balkenende. Hij voelt niets voor het voorstel van PvdA-leider Wouter Bos om ouderen mee te laten betalen aan de AOW. Balkenende wil het probleem van de vergrijzing oplossen door meer vrouwen, allochtonen en mensen tussen vijftig en zestig jaar aan het werk te krijgen.

Balkenende wijst erop dat Mark Rutte en Rita Verdonk, de kandidaat-lijsttrekkers van de VVD, evenmin de PvdA als regeringspartner uitsluiten. In de verkiezingen van 2003 gingen CDA en VVD wel samen door de verkiezingsstrijd, maar werden er ook geen partijen uitgesloten.