Weisglas: 'Snel actie stemcrisis nodig'

Frans Weisglas Frans Weisglas, VVD'er en voorzitter van de Tweede Kamer, wil dat het VVD-bestuur direct een oplossing vindt voor het probleem dat leden van de partij de stem op hun kandidaat-lijsttrekker kunnen wijzigen. Weisglas zegt dat er nog vrijdagochtend een oplossing moet komen. "Dat moet heel snel, op dit moment. Iedere seconde telt". Het VVD-bestuur heeft nog niets van zich laten horen.

"Het doet toch een beetje Zuid-Amerikaans aan, met excuses aan de democratieën in Zuid-Amerika". Weisglas wil van het VVD-bestuur onmiddellijk horen dat alleen de eerste stem geldt. "Het bestuur moet onmiddellijk in de auto of trein springen, bij elkaar komen of telefonisch overleggen, en over een uur bekend maken dat de eerste stem geldt. Het is geen democratische gang van zaken als je bij een stemming je stem kunt herzien". Weisglas overweegt nu helemaal geen stem meer uit te brengen.

Gisteren gaf het campagneteam van Rita Verdonk aan deze actie van het VVD-bestuur manipulatie te vinden. Vorige maand wilde Verdonk waarnemers sturen, die ervoor moeten zorgen dat de verkiezing eerlijk verloopt.

Update 12.55:
Een woordvoerder van het VVD-bestuur heeft aangegeven dat het gebruikte systeem vanaf het begin al zo gewerkt heeft. Ook PvdA-leider Wouter Bos is door hetzelfde soort systeem gekozen. Dit meldt Novum. De mogelijkheid van het ongeldig maken van de per brief uitgebrachte stem is niet met voorbedachten rade door de partij naar buiten gebracht. "Ik heb geen idee wie er belang bij heeft dit naar buiten te brengen. De partij heeft absoluut geen belang bij nog meer chaos", aldus de woordvoerder.

VVD-partijvoorzitter Jan van Zanen heeft inmiddels ook laten weten dat de stemprocedure niet wordt veranderd. Hij noemt de ophef ''geneuzel''. Er is volgens hem vooraf uitgebreid gesproken over de manier van stemmen. Van Zanen weerspreekt dat het bestuur geprobeerd heeft om de leden te beïnvloeden. ''We hebben alleen gereageerd op vragen'', zegt hij.