Da Vinci Code niet goed ontvangen

Icoon FilmDe Trouw, het Algemeen Dagblad en FilmTotaal; al deze media zijn teleurgesteld over de langverwachte verfilming van het controversiële boek The Da Vinci Code. De film schijnt niet te overtuigen, de personages zijn flets, het verhaal is te rommelig en niet te volgen voor degene die het boek niet gelezen heeft.

Silas, een hoofdpersonage, blijkt één van de oorzaken van de wankele verfilming. Recensent Gudo Tienhooven op FilmTotaal zegt: "Jammer genoeg heeft ook de monnik Silas de overstap naar het witte doek gemaakt. Op schrift was het al merkwaardig dat uitgerekend een ruim twee meter lange albino in gewaad een 'onopvallende' kruistocht voerde, maar in het lichaam van acteur Paul Bettanny is hij helemaal een karikatuur geworden."

Een ander mankement is het falen van regisseur Ron Howard om de essentie van The Da Vinci Code goed uit te werken. Tienhooven: "De film is behoorlijk 'praterig' uitgevallen. De boeiende theorieën zijn nu gefilterd en komen razendsnel voorbij waardoor degenen die het niet gelezen hebben de draad snel kwijt zullen raken. Het klinkt flauw, maar een boek kun je even wegleggen."

Het Algemeen Dagblad besluit met: "Deze film, met een achterland van 40 miljoen lezers van het boek, zal niet tegen de tand des tijds bestand zijn en hetzelfde tragische lot ondergaan als de falende verfilmingen van Bonfire of the Vanities en Hannibal. Het Vaticaan kan rustig gaan slapen."

Frappant is overigens wel dat Sony Pictures Releasing liet weten dat The Da Vinci Code het Nederlandse record van de beste openingsdag heeft verbroken. Gisteren schijnen ongeveer veertigduizend mensen de bioscoop te hebben bezocht.