VVD-leden kunnen stem wijzigen

Icoon Politiek Leden van de VVD die schriftelijk gestemd hebben op ÚÚn van de kandidaat-lijsttrekkers, mogen elektronisch opnieuw stemmen. Het reglement voorziet in die mogelijkheid. Dat heeft een woordvoerder van de VVD gezegd.

De woordvoerder zegt dat dit voorkomt dat leden zowel elektronisch als schriftelijk stemmen. De woordvoerder moest toegeven dat dit leden die spijt hebben van hun keus een tweede kans geeft. 9.000 van de 40.000 leden hebben hun stem schriftelijk uitgebracht en kunnen dus hun stem wijzigen. In totaal hebben zo'n 20.000 VVD-leden al gestemd.

Update 23.44 uur
Het campagneteam van Verdonk beschuldigt het partijbestuur van de VVD van manipulatie. Volgens een woordvoerder is het geen toeval dat de regel, die bedoeld is om dubbele stemmen te voorkomen, juist nu bekend is geworden. "Wij eisen van het partijbestuur dat de eerst uitgebrachte stem gaat gelden. De bepaling was immers niet bedoeld om de stem te herzien."

Ook VVD'er en Kamervoorzitter Frans Weisglas zegt geschrokken te zijn dat dit mogelijk is. Hij noemt de mogelijkheid 'zeer bedenkelijk' en 'een democratische partij onwaardig', en stelt dat het partijbestuur er 'absoluut iets op moet vinden'. Oud-partijvoorzitter Bas Eenhoorn verwacht dat de kans dat de stemming door de mogelijkheid uit de hand loopt 'heel gering' is, zo liet hij namens het bestuur vanavond in NOVA weten. De leden die per post gestemd hebben, zullen volgens hem de codes die ze nodig hebben om elektronisch te stemmen waarschijnlijk al hebben weggegooid.