Politie gebruikt vaak Hyves

Icoon Politie De politie gebruikt vaak populaire vriendensites als Hyves om verdachten op te sporen. Dat heeft de politie in Groningen onthuld. Hyves heeft twee miljoen leden en vormt daarom voor de politie een interessante informatiebron. Ook de veelgebruikte sites Sugababes en CU2 worden door de politie gebruikt om misdrijven op te lossen en verdachten op te sporen.

Leden van de websites schrijven in hun profiel vaak informatie als school, woonplaats, e-mail adres en telefoonnummer. De politie gebruikt deze gegevens om personalia te achterhalen of om relaties te leggen tussen de verdachte en de personen waar hij of zij mee omgaat. "Ook 'krabbels' vormen soms interessante aanknopingspunten", zo laat een woordvoerder van de Groningse politie weten. Krabbels zijn berichtjes die leden bij vrienden achter kunnen laten. Ook de foto's zijn handig materiaal voor de politie. In maart liep een 16-jarige Groninger tegen de lamp, omdat politieagenten de jongen op de website stoer met een vuurwapen zagen poseren.

Veel tieners, twintigers en dertigers gebruiken de netwerksite Hyves. Op Hyves kan je je aanmelden als lid, en kan je vrienden vragen hetzelfde te doen. Doordat vrienden elkaar uitnodigen ontstaat er een wereldwijd netwerk van vrienden.

Een woordvoerder van Hyves laat weten een aantal keer door de politie te zijn benaderd met het verzoek om meer informatie van bepaalde leden. Hij benadrukt dat die informatie niet zomaar wordt gegeven. "Daar is eerst een gerechtelijk bevel voor nodig", zegt hij. Hij legt uit dat leden van Hyves zelf kunnen bepalen wie hun persoonlijke gegevens kan bekijken en wie niet. "Op die manier proberen we de privacy van leden zoveel mogelijk te waarborgen".