'Europese grondwet niet voor 2009'

Icoon Europa De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker verwacht de Europese grondwet niet voor 2009 of 2010. "En zelfs die datum is optimistisch", zo voegde hij daaraan toe. Juncker ziet weinig mogelijkheden om de grondwet alsnog in te voeren. De Duitse bondskanselier Angela Merkel wil in de eerste helft van 2007 een poging gaan wagen om de grondwet nieuw leven in te blazen. Duitsland zal in de eerste helft van 2007 de leider worden van de Raad van de Europese Unie.

"Maar met welk ander groot land wil ze deze klus klaren?", vraagt Juncker zich af. Hij vindt dat Merkel niet realistisch is. In Frankrijk en Nederland is de grondwet een beladen onderwerp, omdat deze door middel van een referendum is verworpen. Ook in Groot-Brittannië is de grondwet niet populair, en in Polen is de meerderheid van het parlement tegen de nieuwe grondwet. Desondanks is de Europese grondwet in dertien andere landen wel aangenomen. Alle landen moeten de grondwet goedkeuren voordat deze in werking treedt.

In Frankrijk heeft een onderzoek van de Franse krant Libération aangegeven dat 98 procent van de Franse nee-stemmers nog steeds achter hun besluit staan. Van de ja-stemmers betreurt tien procent de gemaakte keuze. Er is geen vergelijkbaar onderzoek voor de Nederlanders. Nederlanders verwierpen vorig jaar de grondwet met 61,6 procent van de stemmen.

De toekomst van de grondwet staat op de agenda van de Europese top van de regeringsleiders begin juni.