'Hirsi Ali genaturaliseerd, dan wij ook'

Icoon Politiek Nu de politiek zich druk maakt om de naturalisatie van Ayaan Hirsi Ali, laat het Iraakse gezin Naif van zich horen in het dagblad Trouw. Ze vinden dat ze zich in dezelfde situatie bevinden als Hirsi Ali.

Bij aanvraag van zowel hun verblijfsvergunning als hun naturalisatie, gaf het gezin een verkeerde naam op. "Het was geen kwade wil", zegt Achmed Naif. "We wilden onze familie in Irak beschermen". Achmed zegt dat ze moesten vluchten voor Koerdische rebellen.

In de jaren negentig ondervond het gezin geen problemen. Ze kwamen in 1992 naar Nederland, hetzelfde jaar als Hirsi Ali, en noemden zich de familie 'Zakholi'. "De naam van de vader van mijn moeder", zegt Achmed. "We hoefden slechts enkele papieren te ondertekenen, en klaar. Probleemloos".

In 1999 wilde het gezin hun echte naam terug, en toen kwamen ze in de problemen. De IND wilde een gesprek met hen, en daarna kregen ze dezelfde brief die Hirsi Ali kreeg. Namelijk dat het Nederlanderschap nooit is toegekend. Samen met een advocaat heeft de familie de constatering van de IND aangevochten, tot aan de Hoge Raad toe. Maar ze zijn hun Nederlanderschap kwijt, en hebben geen vluchtelingenpaspoort om op terug te vallen.

"Als de leugens van Hirsi Ali geen consequenties hebben, dan moet er ook opnieuw naar mijn clienten worden gekeken", zo zegt de advocaat Frits Koers. Achmed vraagt zich af waarom er voor Hirsi Ali wel ruimte is in de wet, maar voor hen niet. "Is dat omdat ze een bekend politica is? Zij gaat naar het beste land ter wereld, en wij straks naar het slechtste. Alleen omdat niemand ons kent".