Verdonk op het Torentje geroepen

PolitiekMinister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie is vanmiddag voor het politieke beraad opgeroepen in het Torentje van premier Jan Peter Balkenende. Normaliter overlegt de minister-president op donderdag alleen met zijn vice-premiers Zalm en Brinkhorst, maar nu werd Verdonk er expliciet bijgehaald.

In kringen van politieke-commentatoren bestaat het vermoeden dat het te maken had met uitlatingen die Verdonk gisteren deed op een VVD-partijbijeenkomst in Hardenberg. Daar zei Verdonk ten overstaan van de NOS-camera's dat ze niets voor Ayaan Hirsi Ali kan doen. Wetten zijn wetten en die moeten nageleefd worden, aldus de minister gisteren. Dat zou in tegenspraak zijn met de belofte die ze de Kamer deed, dat ze de komende tijd haar conclusie over het niet-Nederlands zijn van Hirsi Ali, zou heroverwegen.

Na afloop van het Torentjesoverleg zei Verdonk dat ze Hirsi Ali in een brief uiteen zal zetten hoe de procedure over haar Nederlanderschap in de komende weken zal verlopen. Daarmee lijkt de lucht voorlopig weer geklaard. Premier Balkenende eiste namelijk van Verdonk dat ze de motie over het Nederlanderschap van Hirsi Ali onverkort zal uitvoeren.

Met dank aan patje30 en PIM4EVER voor de submit.