Gehandicapten vaak slachtoffer loverboys

Icoon MisdaadLoverboys hebben hun visvijver vergroot. Richtten ze zich voorheen voornamelijk op de wat zwakkere meisjes in cafÚs, tegenwoordig zijn ze zelfs te vinden in instellingen voor verstandelijk gehandicapten en beperkten. Deze meisjes, die volstrekt niet in de gaten hebben wat de bedoelingen van de loverboy zijn, zijn bijzonder gemakkelijke slachtoffers. Dit bleek vanochtend uit de uitzending van radioprogramma De Ochtenden, van de EO op Radio 1.

De procedure is simpel. De loverboys begeven zich op het terrein van een instelling. Daar zoeken ze op hun gemak meisjes uit met een licht verstandelijke beperking. Tegenover de begeleiders doen ze zich dan voor als een bezorgde vriend van het slachtoffer, die zijn vriendin op komt zoeken. Door de subtiliteit van de methode is het soms voor begeleiders vrij moeilijk om te controleren of de jongen van wie een meisje aandacht krijgt kwade bijbedoelingen heeft of niet.

Een oorzaak van het vergroten van het werkterrein kan zijn dat er tegenwoordig veel aandacht is voor loverboys. Daardoor zijn meisjes beter op hun hoede. Hierdoor moeten ze zich richten op nog kwetsbaardere slachtoffers dan ze al deden. Meisjes met een lichte verstandelijke beperking zijn weliswaar sociaal zwakker dan een gemiddeld meisje, maar ze komen op het eerste gezicht wel over als normale meisjes en juist dat maakt ze zo aantrekkelijke slachtoffers. Meisjes die gehandicapt overkomen, liggen immers niet goed in de markt en daardoor is er weinig geld aan te verdienen als ze - wat uiteindelijk natuurlijk de bedoeling is - in de prostitutie terecht komen. Het is overigens niet duidelijk wat de schaal van het huidige probleem is.