Borstvergroting gaat voor brandwonden

Icoon MedischDe gemiddelde wachttijd in Nederland voor cosmetische ingrepen bij ernstige verminking na ongelukken of ziekte bedraagt achttien weken. De gemiddelde wachttijd voor een borstvergroting in een privékliniek, is maar drie weken. Dat is opvallend, want de ingrepen worden door dezelfde chirurg gedaan. Dat staat in het rapport dat minister Hoogervorst van Volksgezondheid vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.

Plastisch chirurgen blijken massaal bij te klussen. Maar liefst tweederde van de plastisch chirurgen heeft een bijbaantje in een privékliniek. Hierdoor lopen de wachtlijsten in de normale ziekenhuizen op tot ver boven de norm van zes weken, die het ministerie hanteert. De minister gaat de artsen aanspreken op hun beroepseer. In zijn ogen is het onacceptabel dat patiënten met serieuze aandoeningen moeten wachten omdat de chirurg zo goed voor zijn portemonnee zorgt.

Dat laatste lukt prima in een privékliniek. In een ziekenhuis verdienen plastisch chirurgen met gemiddeld 200.000 euro per jaar al een stuk meer dan de meeste artsen, maar in privéklinieken worden de bedragen nog veel hoger. Doordat ze in die klinieken per ingreep betaald krijgen, terwijl ze in het ziekenhuis gewoon salaris krijgen, is het bijzonder aantrekkelijk om wat minder prioriteit te leggen bij het werk in het ziekenhuis en in de vrijgekomen tijd wat borstvergrotingen of liposucties uit te voeren.

Operatiekamer
Bijklussen is aantrekkelijk