Voetbal: Uitslag finale Champions League

Icoon Champions LeagueBarcelona heeft de finale van de Champions League gewonnen. De Spaanse club wist met 2-1 te winnen van de ploeg van ArsŤne Wenger en haalde hiermee haar tweede Champions League titel binnen.

Het Stade de France in Parijs, thuisbasis van het Franse nationale elftal, was het toneel van de Champions League finale tussen FC Barcelona en Arsenal. De wedstrijd kende een aantal Nederlanders: Giovanni van Bronckhorst en Mark van Bommel stonden in de basis bij de Spanjaarden en bij de Engelse ploeg zaten Dennis Bergkamp en Robin van Persie op de bank bij de aanvang van de wedstrijd.

De wedstrijd werd vooraf gegaan aan een ceremonie ter ere van het 50-jarig bestaan van de Europacup. Na deze ceremonie gingen beide ploegen aanvallend van start met in het begin een kans voor Henry, maar doelman Valdťs wist de Fransman te beletten van een doelpunt. De eerste kans voor Barcelona was voor Giuly, die gebruik wist te maken van het balverlies van Cole, maar Lehmann wist het schot te stoppen.

Na zeventien minuten kreeg Barcelona nogmaals een kans door balverlies op de eigen helft bij Arsenal. In de achttiende minuut maakt de arbiter een kapitale fout. Ronaldhino stuurde Eto'o weg en kwam in aanraking met Lehmann, waardoor Giuly wist te scoren voor Barcelona. De Noorse scheidsrechter Treje Hauge besloot anders en keurde het doelpunt af. In plaats daarvan kreeg Arsenal-keeper Lehmann rood en kreeg Barcelona een vrije trap toegewezen. Na alle commotie wist Ronaldhino de vrije trap niet te benutten.

Hierna hing er een grimmige sfeer tijdens de wedstrijd. Eboue maakte in de 22ste minuut een trapbeweging naar Van Bronckhorst, maar kwam met een gele kaart weg. Even later was het MŠrquez die op een grove wijze Henry van achteren onderuit haalde, maar ook hier werd alleen een vrije trap toegekend. Gelukkig bedaarden beide teams en kwam Ronaldhino met een voortreffelijke pass op Giuly, maar door het optreden van Ashley Cole werd een doelpunt verijdeld.

Na de rode kaart van Lehmann speelde Arsenal steeds defensiever. De Engelse club bleef continu op haar eigen helft en Barcelona had moeite om door de Engelse defensie te komen. In de 36ste minuut beging de arbitrage wederom een fout. In een actie van Puyol zag de arbiter aan de zijlijn een overtreding en kreeg Arsenal een vrije trap toegekend. Henry maakte gebruik van deze vrije trap en vond Campbell bij de eerste paal, die deze kans verzilverde. In de extra tijd van de eerste helft kreeg Eto'o een grote kans, maar schoot op de paal.

In de tweede helft maakte Edmilson plaats voor Iniesta die het middenveld kwam aansterken. In de 51ste minuut kreeg Henry een gele kaart voor een overtreding op Van Bommel, die door de Fransman van de bal afgezet werd. Gedurende de tweede helft werd het veld veel gladder door een regenbui die de stad teisterde. In de 69ste minuut kreeg Oleguer een gele kaart voor een tackle op Ljungberg. Met nog vijftien minuten te spelen was het Eto'o die de gelijkmaker scoorde. De Kameroenees kreeg de bal mooi aangespeeld door Larsson en wist de laatste man te passeren. Barcelona rook de kans op een overwinning met steeds meer kansen en even later was het Beletti die de 2-1 op zijn naam kon schrijven. Na wederom een pass van Larsson kreeg Beletti de bal mooi voor zijn voeten en was de doelman van Arsenal voor de tweede keer gepasseerd.

Meer voetbalnieuws lees je op FOK!sport!