Vernieuwde Uitzendinggemist.nl neemt afscheid van Real

Icoon InternetDe verzamelsite van alle online programma's van de Publieke Omroep is vernieuwd. Op Uitzendinggemist.nl moet het voortaan makkelijker zijn om tussen afleveringen van programma's te surfen. Daarnaast is er een zoekfunctie aan de site toegevoegd. Hierbij wordt geput uit een centrale database waarmee alle omroepen werken.

Met de vernieuwing van de site is afscheid genomen van Real als platform voor streaming-beelden. Voortaan wordt alleen nog gebruikgemaakt van de technieken van Microsoft voor dit doel. Volgens William Valkenburg van de Publieke Omroep is het gebruik van Real de afgelopen tijd 'achteruitgehold'. Inmiddels zou niet meer dan twintig procent van de bezoekers aan Uitzendinggemist nog gebruikmaken van Real. De omroep zal binnenkort wel beelden opslaan in mpeg4 voor vodcast.

De Publieke Omroep is tien jaar geleden begonnen met haar streaming-activiteiten. In 1996 werkte de Publieke Omroep samen met DDS ten behoeve van audiostreams. Vanaf 1998 werden er ook videostreams aangeboden.

Uitzendinggemist.nl heeft vooral de afgelopen twee jaar een sterke groei doorgemaakt. Werden er begin 2004 nog 250.000 streams uitgeserveerd, aan het einde van dat jaar waren dat er al één miljoen. In 2005 verviervoudigde dat aantal zich nogmaals. Het archief van Uitzending Gemist beslaat 20,4 Terabyte. Op piekmomenten ligt de gebruikte bandbreedte tussen de 1 en de 1,2 Gigabyte.

Om de kwaliteit te verbeteren wil Publieke Omroep nauw met internetproviders samen gaan werken. Het is de bedoeling om een decentrale distributie van Uitzending Gemist mogelijk te maken. In de toekomst moet het ook mogelijk zijn voor gebruikers om een eigen tv-kanaal op te zetten. Via 'Mijn Uitzending Gemist' kan de bezoeker dan zijn eigen programmering maken. Verder wordt de site geschikt gemaakt voor Windows Media Center.