Apple's iPod onder vuur

Icoon DigitalCreative Technology is boos op concurrent Apple. Volgens Creative heeft Apple inbreuk gemaakt op de gepatenteerde interface die in de mp3-spelers van Creative gebruikt wordt. Het bedrijf heeft twee rechtszaken aangespannen met als doel een verbod op de verkoop van de iPod en iPod Nano in de Verenigde Staten. Creative heeft een klacht ingediend bij de Amerikaanse handelscommissie en eist verder een schadevergoeding van het Amerikaanse computerbedrijf.

Creative heeft in augustus 2001 patent aangevraagd op het gebruik van afspeellijsten, het benaderen van liedjes via meerdere categorieën en het organiseren van muziek via de software van het menu in hun mediaspelers. Pas in 2005 kreeg het bedrijf het patent toegewezen. Het concern, dat zich heeft gevestigd in Singapore, leed de eerste drie maanden van dit jaar een verlies van 114 miljoen dollar. Een belangrijke oorzaak hiervan is het grote succes van de iPod.

Deze maand won Apple nog een rechtszaak. De muzikale erven van The Beatles hadden een proces aangespannen tegen het bedrijf. Volgens de muziekale erven had Apple afspraken over het verkoop van muziek onder de naam en het logo van Apple verbroken.