'Media Markt gebouwd met SS-geld'

De Media Markt is opgericht met SS-gelden. Dat beweert onderzoeksjournalist Hans Knoop vandaag in het Vlaamse blad De Morgen. Knoop deed naar eigen zeggen uitgebreid onderzoek, onder meer in de bibliotheek van de vroegere Duitse Wehrmacht.

Volgens Knoop is Media Markt-eigenaar Otto Beisheim in de oorlog officier van de Duitse elitetroepen van de SS geweest. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor het doorsluizen van geheime SS-fondsen naar diverse Zwiterse rekeningen. Beisheim trok zich echter op tijd terug uit de SS en deed zich voor als eenvoudige soldaat van de Wehrmacht. Hierdoor werd hij nooit vervolgd. Wel had Beisheim toegang tot de geheime rekeningen die hij vervolgens leeghaalde om zijn zakenimperium op te bouwen. Hij bezit nu holding Metro AG, dat naast zo'n 3.000 Media Markt-winkels ook de warenhuizen van Kaufhof heeft en inmiddels beursgenoteerd is.

Hans Knoop is een journalist van Joodse origine. In 1976 nagelde hij in Nederland oorlogsmisdadiger Pieter Menten aan de schandpaal. Knoop zegt de Media Markt-zaak te hebben onderzocht ''omdat ik ervan kots als ik die orthodoxe joden kapitalen zie uitgeven in de Media Markt in de Diamantbuurt in Antwerpen.''


De Morgen bericht vandaag over de zaak.
(artikel op pagina 19 is alleen in te zien tegen betaling)


Met dank aan Boesh, dimage en Surveillance-Fietsvoor de submit.