Patrick Kicken: '500.000 luisteraars is ook wel geil!'

"Wat een teringherrie zeg, is dat populair?" Dat is de reactie van Patrick Kicken als hij net The Arctic Monkeys heeft gehoord. Het zegt wat over het werk dat de dj tegenwoordig doet. Hij draait nog altijd op feesten en heeft iedere doordeweekse ochtend een radioshow op Radio Veronica. En daar hoort het draaien van de hippe Engelse band niet bij. "Het zal je verbazen, maar ik draai veel hardcore op feesten. Daarnaast ook classics en oldies. Dat is wat de mensen willen horen en lekker van los gaan", zei hij gisteravond in FOK!radio. Radio Veronica draait vrijwel alleen maar muziek uit de jaren 80 en 90. In zijn ochtendshow draait hij vooral muziek. "Dat moet van de regering. In onze vergunning staat dat de muziek ouder dan vijf jaar moet zijn en dat we niet veel mogen praten. Voor mezelf is er dan ook geen spanning meer in de muziek te zoeken. Er staan maar 1000 tot 1500 platen in het systeem, en die zijn allemaal getest of mensen ze wel leuk vinden. Dus veel uitdaging zit daar niet meer in", zegt Patrick Kicken eerlijk. "Daarbij mag ik dus niet veel praten, dus het moet allemaal wat korter."

Kicken werkte eerst voor 3FM waar hij nacht- en dagprogramma's maakte. Hij kwam als een van de eerste met msn, icq en sms in de uitzending. "Mijn toenmalige TROS-baas zei: 'Hou daar toch eens mee op, met dat sms'en. Dat doet toch niemand'. En msn vond hij ook maar niks, want daar kreeg de computer alleen maar virussen van, zei hij dan." Op een vervelende manier moest hij toen 3FM verlaten. Het vrije wat hij toen had mist hij nu wel. "Toen kon ik nog eens beslissen een hele nacht rare muziek te draaien, dat kan nu niet meer" Toch ziet hij zichzelf niet meer terug gaan naar de publieke popzender. "Ik heb die tijd wel een beetje gehad. En je zit daarbij ook maar voor 50.000 mensen radio te maken, terwijl je in de ochtend voor 500.000 luisteraars radio maakt. En dat is toch ook wel geil!" Daarnaast wordt hij nu ook goed betaald. "Ik weet van gekkigheid niet meer wat ik moet doen met het geld. Maar het gaat toch met name om de lol die je er in hebt. En ik heb er op dit moment enorm veel lol in."

De combinatie van draaien op feesten en een ochtendprogramma om 05:00 uur is wel zwaar, zegt Kicken. "Het is net alsof je dood gaat iedere dag. Het is lastig vol te houden. Ik heb het er ook erg moeilijk mee. Ik probeer het slapen over de dag te verdelen. Rond een uur of twaalf ga ik naar bed en slaap ik vier uurtjes. En dat doe ik 's nachts ook. En het werkt vooralsnog wel." Op dit moment heeft hij twee weekjes vakantie. "En dan zit ik meteen weer tot twee of drie uur achter de computer. Beetje op FOK! kijken enzo. Dat ligt me toch beter." Een nickname heeft hij niet op FOK! "Het zou wel handig zijn! Want dan kan ik zelf berichten neerzetten."

Toch is Patrick geen onbekende op internet. Hij heeft al heel lang zijn eigen website Kicken.com waar hij 'funny-files' op zet. "Maar ik doe daar niet meer zoveel aan. Het is inmiddels toch wel ingehaald door sites als Geenstijl en Volkomenkut. Dat zijn wel de plekken waar mensen tegenwoordig naartoe gaan voor grappige dingetjes." Tegenwoordig is hij meer te vinden op zijn eigen weblog Patrick.fm. "Ik had gezeik met die foto's van Floortje (Idols) die ik online had gezet. Ik kreeg echt mailtjes met 'vuile NSB'er'. Toen ben ik even gestopt. Maar ik ging het toch weer missen en ben op 1 april weer begonnen."

FOK!ker Nick Peters wilde van Patrick Kicken weten of de jeugd nog wel kans maakt om dj te worden op de landelijke radio. "Ik denk dat je juist nu veel kans maakt. Bij ons werken al veel mensen die nu nog bijvoorbeeld producer-werk doen, maar van het een kan het ander komen. Er zijn op dit moment veel radiostations. Dus als je een beetje origineel bent, loont het zeker om een demo te sturen." En gebruikt hij FOK! nu erg vaak om nieuwtjes vandaan te halen? "FOK! wordt door alle serieuze media in de gaten gehouden. Ik kijk er zelf iedere dag en ik weet dat veel schrijvende pers jullie iedere dag checkt en dat reacties worden meegenomen in persberichten." Leest hij ook berichten letterlijk voor? "Heb ik in het verleden wel gedaan, maar tegenwoordig weet iedereen wel waar we het vandaan halen en dan horen mensen het. Je kunt beter wat leuks doen met nieuwtjes die je ziet."

Met dank aan Nolius voor de submit.