Wilders wil bouw Westermoskee stoppen

Onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders wil dat de bouw van de Amsterdamse Westermoskee in de Baarsjes wordt stilgelegd. Dit omdat de eigenaar van de moskee, de Turkse religieuze organisatie Milli Görüs, onder invloed is komen te staan van de als uiterst conservatief bekend staande Duitse tak. Wilders heeft Kamervragen gesteld aan minister Piet Hein Donner van Justitie, die in februari zelf de officiële aftrap gaf voor de bouw van de moskee, waaraan tien jaren van gesteggel vooraf gingen.

Wilders wijst er op dat Duitse veiligheidsdiensten in 2004 en 2005 onderzoek deden naar opruiing door Milli Görüs. Daarbij werden kantoren van de beweging in het zuiden van Duitsland doorzocht. In 2004 zou een imam in een moskee van Milli Görüs hebben opgeroepen joden en christenen te doden. Bij huiszoekingen werden boeken en video's in beslag genomen die een nauwkeurig beeld zouden geven van de ideologie van Milli Görüs. ''Zo worden ongelovigen, kapitalisten, communisten, joden, vrijmetselaars, de VS en afvallige moslims als vijanden van de islam bestempeld. Een tekenfilm voor kinderen roept op tot een guerrilla tegen deze vijanden'', aldus een verslag van de Duitse veiligheidsdienst.

De vier Milli Görüs-organisaties die betrokken zijn bij de bouw van de Westermoskee in Amsterdam, hebben gisteren laten weten dat ze hun beleid, dat op integratie in de Nederlandse samenleving is gericht, voortzetten. Zij blijven onafhankelijk van de federatie Milli Görüs Noord-Nederland en Milli Görüs Europa opereren, zo verzekerden ze.

Westermoskee
Impressie van de nieuwe Westermoskee