Bush: militaire grensbewaking Mexico

Icoon BuitenlandsVrijwel zeker zal de Amerikaanse president Bush vanavond live op televisie het Amerikaanse volk toespreken en zeggen dat hij militairen naar de grens met Mexico zal sturen, die de grens moeten bewaken en moeten voorkomen dat er illegalen het land binnenkomen. Hiermee reageert hij op de verschillende protesten van de afgelopen maanden, zowel vóór als tegen rechten voor illegalen.

Jaarlijks komen honderdduizenden mensen, voornamelijk uit Midden- en Zuid-Amerika, illegaal de Verenigde staten binnen. Deze illegale gelukszoekers hebben in principe weinig tot geen rechten. Mede daardoor werken ze voor lage lonen, waarmee ze onmisbaar geworden zijn voor de Amerikaanse economie. Deze onmisbaarheid is voor deze Latino's de afgelopen maanden reden geweest om hun burgerrechten op te eisen. Onder andere tijdens de Dag van de Immigrant werd hier aandacht voor gevraagd.

De tegenstanders zijn vooral patriottische Amerikanen. Zij vinden dat illegalen het land moeten verlaten. Wie denkt dat het daarbij vooral om blanke Amerikanen gaat, heeft het mis: juist ook veel zwarte Amerikanen zijn de illegale immigratie meer dan zat. Ze storen zich dan ook enorm aan vergelijkingen met de zwarte onafhankelijkheidsstrijd, die door Latino's getrokken worden: "Wíj zijn als slaaf hierheen gehaald en hadden dus later recht op het burgerschap. Zíj zijn hier gekomen door de wet te breken. Hoe durven ze die zaken te vergelijken?"

Vanavond zullen dus de details bekend gemaakt worden. Dát er militairen gestuurd gaan worden, staat inmiddels echter wel vast. Mexico maakt zich grote zorgen, maar in een telefoongesprek heeft president Bush zijn Mexicaanse collega verzekerd dat het slechts om een tijdelijke maatregel gaat. Bush is wel van plan om enkele miljoenen illegalen onder strenge voorwaarden een legale status te geven. Het zijn immers wel onmisbare arbeidskrachten.