Rookvrije horeca geen succes

Icoon BinnenlandsRookvrije horeca zijn tot nog toe geen gat in de markt gebleken. In de afgelopen weken gingen in Groningen en Arnhem de eerste geheel rookvrije horecagelegenheden open, maar van een enorme toeloop van niet-rokers is bepaald geen sprake. De reden: niet-rokers binnen een groep stappers zijn solidair met hun rokende maten en gaan liever samen met hen naar een plek waar wel gerookt mag worden.

Clean Air Now (CAN), een organisatie die pleit voor een rookvrije werkplek in de horeca, ziet in de matige resultaten van de rookvrije horeca het bewijs dat de horeca-sector nooit vanzelf rookvrij zal worden. "De horecaondernemer kan het zich niet veroorloven klanten te verliezen", aldus CAN-voorzitter Willem van den Oetelaar, "In andere landen is het daarom gewoon opgelegd. Dat moet hier ook", waarmee hij verwijst naar onder andere Ierland, Noorwegen en Zweden, waar al een algeheel rookverbod in de horeca van kracht is.

Club Ohmsu in Arnhem, de eerste rookvrije disco, denkt al voorzichtig aan intrekking van het rookverbod. "Ook al rookt er maar één persoon uit een groepje, dan nog zoeken ze met z'n allen een tent op waar wel gerookt mag worden", aldus eigenaar Rolls Ratelband. Ook bij de rookvrije pub van De Drie Gezusters in Groningen blijft men vooralsnog weg.
Met dank aan static voor de submit.