Merkel: 'EU moet van de burger zijn'

Angela Merkel De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich in een speech uitgesproken voor een verandering van de Europese Unie. Ze vindt dat de EU een nieuwe reden voor haar bestaan moet vinden, die dichterbij de verwachtingen van de burgers van de Unie ligt. Europese burgers moeten volgens haar overtuigd worden van het feit dat Europa echt wat voor hun doet, zoals het verbeteren van werkgelegenheid en betere veiligheid tegen terrorisme. "We moeten burgers op de eerste plaats zetten". Volgens Merkel zijn mensen nu meer bezig met de problemen van alledag, zoals werkloosheid en lage economische groei. Dit staat in tegenstelling met voorgaande verwachtingen die de burgers van de EU hadden.

De oplossing is volgens Merkel het invoeren van de Europese grondwet. Ze vindt de afwijzing van deze grondwet door de Nederlandse en Franse burgers in referenda een "terugval". "We hebben deze grondwet nodig, om de Europese Unie effectief en capabel te houden. We moeten nadenken over hoe we van de grondwet een succes kunnen maken. Ik wil de grondwet, de Duitse regering wil de grondwet en ik denk dat de meerderheid van het Duitse parlement dat ook wil". Desondanks vindt ze ook dat de EU moet oppassen dat ze niet te snel vooruit gaan, en daardoor in een situatie belanden dat vooruitgang niet meer mogelijk is.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, vindt dat de EU eerst haar geloofwaardigheid moet terugwinnen, voordat ze kan nadenken over het herleven van de Europese grondwet. Hij confronteert de nationale leiders: "Zijn jullie toegewijd of niet aan het project van het samenleven in Europa?" vraagt hij hen af. De toekomst van de EU zal de komende maanden vaker in het nieuws komen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten zullen het onderwerp later deze maand behandelen, en de leiders van de lidstaten van de EU zullen het probleem aankaarten op de Europese top in juni.