Londen wist van terroristen

Icoon TerrorismeDe Britse veiligheidsdiensten hielden al voor de aanslagen van 7 juli vorig jaar twee van de verdachten van de aanslagen in de gaten. Er was al bekend dat ze enkele keren naar Pakistan zijn gereisd en daar waarschijnlijk contact hebben gehad met Al Qaida, maar met deze informatie werd helemaal niks gedaan, zo blijkt uit het rapport van Britse Parlementaire comissie naar de aanslagen die aan 52 mensen het leven hebben gekost.

De Britse veiligheidsdiensten hadden op dat moment "dringendere dingen aan het hoofd", aldus het rapport. Dit zou volgens het rapport de reden zijn dat de twee niet meer gevolgd werden.

''Als meer middelen voorhanden waren geweest, was de kans om de aanslagen te voorkomen groter geweest. Intensiever schaduwen, zowel in Pakistan als in Groot-BrittanniŰ, had de betrokken diensten kunnen wijzen op de plannen van de groep. Er werd echter besloten de twee verdachten niet verder te onderzoeken. Dat besluit was, gezien het gebrek aan mankracht, begrijpelijk,'' zo zeggen de onderzoekers.