Werkstraf geëist tegen weblogger Ertan

ErtanDe zelfbenoemde internetextremist Ertan Kiliç hoorde gisteren 90 uur werkstraf plus eenzelfde aantal uren voorwaardelijk eisen, wegens het beledigen van politici en homoseksuelen op zijn weblog. Al in 2004 diende het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) een klacht in tegen de Amsterdamse weblogger van Turkse komaf. Vorig jaar werd hij aangehouden. Zelf hoopte de nu 35-jarige Ertan dat de kranten de volgende dag zouden koppen dat 'Ertan de grote moslimfundamentalist, was opgepakt'. Helaas voor hem werd er amper aandacht besteed in de kranten aan zijn arrestatie.

Ertan riep in een open brief op een van zijn weblogs onder meer op om minister Rita Verdonk 'te stenigen'. ''Verdonk heeft deze uitlatingen als buitengewoon kwetsend en beledigend ervaren'', aldus de rechter. Verder beledigde en bedreigde Ertan onder meer D66-Kamerlid Boris Dittrich en Henk Krol, hoofdredacteur van de Gaykrant. Hij kwetste de hele homogemeenschap door te stellen dat ''het homomonument kon worden opgeblazen'' en op zijn site riep hij 'de broeders' op van de Amsterdamse Canal Parade ''een explosief feestje te maken''.

Het had echter niets met oproepen tot geweld te maken aldus Ertan gisteren in de rechtbank: ''Het was gewoon satire, om te lachten en te provoceren.'' Op de vraag wie hij wil provoceren en wat hij ermee wil bereiken, wenste hij echter geen antwoord te geven.

De uitspraak tegen Ertan, die er om bekend staat dat hij vaak zelf reageert op artikelen die er over hem verschijnen, is over twee weken. Zijn weblog is tegenwoordig te vinden op Ertan.biz.