Nawijn: Hirsi Ali uitzetten vanwege liegen

Icoon PolitiekKamerlid Hilbrand Nawijn vindt dat zijn collega parlementariër Ayaan Hirsi Ali het land moet worden uitgezet als blijkt dat de beweringen die het VARA tv-programma Zembla gisteravond deed, waar zijn. Zembla onthulde dat Hirsi Ali niet alleen haar hele vluchtverhaal heeft verzonnen, maar ook heeft gelogen over andere details uit haar verleden.

De VVD-politica zei toen ze asiel aanvroeg dat ze uit Somalië kwam. Dat was niet waar: ze woonde als vluchteling in het veilige Kenia. Ze leefde daar in redelijke welstand met haar familie. Nog voordat een burgeroorlog uitbrak, was haar familie al gevlucht uit Somalië. In 1992 trouwde ze met een man uit Canada. Op doorreis naar haar echtgenoot stapte zij in Duitsland uit het vliegtuig en reisde per trein door naar Nederland, waar zij asiel aanvroeg. Zij wilde niet samenleven met haar man, die zij niet kende.

VVD wist er van
Volgens Hirsi Ali heeft ze destijds aan de VVD opgebiecht dat ze gelogen had om hier asiel te krijgen. Volgens een woordvoerder ging het om een foute naam (ze heet Magan i.p.v Ali), geboortedatum en het land waar ze vandaan kwam. De liberalen vonden dat destijds geen beletsel om haar op de lijst te zetten.

Zembla spoorde ook Ayaans broer, een tante en ex-man op. Zij zeggen dat Ayaan tijdens haar vlucht geen angst had of hoefde te hebben voor haar familie. Ook zou zij niet tegen haar zin zijn uitgehuwelijkt. Hirsi Ali zegt dat het trio liegt uit schaamte en eergevoel. Tegenover het ANP heeft haar broer overigens gezegd dat Hirsi Ali wel degelijk was uitgehuwelijkt: ''Het was geregeld door vader en de familie, buiten bruidegom en bruid om. Ayaan is alleen gevraagd eraan mee te werken.''

Nawijn vindt dat als blijkt dat Hirsi Ali heeft gelogen bij haar toelating tot Nederland (hetgeen eigenlijk al vaststaat), ze moet worden uitgezet. Hij heeft aan minister Rita Verdonk gevraagd of zij in dat geval haar partijgenote het Nederlanderschap wil ontnemen: ''Ze heeft ons toen namelijk op het verkeerde been gezet''. Zelf was Nawijn ten tijde van Hirsi Ali's asielprocedure directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Met dank aan teig, Mastertje, Super7fighter, calvobbes en Bregalad voor de submit.