Aboutaleb wil verbod weigeren controleur

PolitiekDe Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken zegt vandaag in het Parool dat er een wettelijk verbod moet komen op het weigeren van een bijstandsambtenaar tijdens een huisbezoek. Wie zo'n controleur van de sociale dienst niet toelaat, zou zijn uitkering moeten verliezen.

Nu is het zo dat je een ambtenaar de toegang tot je huis mag ontzeggen. Alleen als er sociale recherche aan je deur komt met een huiszoekingbevel, kan je niet weigeren. Dat gebeurt echter pas wanneer men gegronde redenen heeft dat een bijstandtrekker de kluit belazert.

Volgens Aboutaleb heeft het streng controleren van uitkeringstrekkers echter veel effect. ''Het leverde afgelopen jaar in Amsterdam, inclusief het terugvorderen van uitkeringen, 45 miljoen euro op''. De huisbezoeken gaan dan ook door. In de onderzochte gevallen bleek 12% van de uitkeringen onterecht. Kritiek op de manier waarop de huisbezoeken worden afgelegd, wuift de wethouder weg: ''Op 16.000 bezoeken ontvingen wij 73 klachten, waarvan er 32 gegrond waren. Dat is te veel, maar ook niet veel.''