Israël bereid miljoenen aan Palestijnen over te maken

Icoon Israël/PalestinaDe Israëlische minister Tzipi verklaarde woensdag dat ze miljoenen dollars aan belastinggeld over wil maken aan de Palestijnen. Wel moeten deze gebruikt worden voor humanitaire doeleinden en niet terecht komen bij de militante Hamas. Livni heeft volgens eigen zeggen dit aanbod gedaan om te voorkomen dat de economie in de Palestijnse gebieden instort. Dinsdag kwam het zogenoemde kwartet, dat bestaat uit de Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties, met een voorstel dat onder strikte voorwaarden tijdelijke steun aan de Palestijnen mogelijk zal maken.

Israël besloot de maandelijkse uitkering van 55 miljoen dollar uit de Palestijnse belastingopbrengsten niet langer uit te keren nadat de organisatie Hamas de verkiezingen gewonnen had. De Palestijnse autoriteit raakte vervolgens in grote financiële problemen toen ook de Verenigde Staten (200 miljoen euro) en de Europese Unie (500 miljoen) de geldkraan dichtdraaiden.

De Hamas-regering liet weten dat ze wel kritiek had op het feit dat zijzelf nu gepasseerd wordt, maar dat zij de inspanningen van het kwartet waardeert. "Wij hadden gehoopt dat hun beslissing positiever zou uitvallen voor de Palestijnse regering, omdat het een gekozen regering is die het Palestijnse volk vertegenwoordigt", aldus Hamas in een verklaring. Hamas blijft het bestaanrecht van Israël ontkennen. Hamas wordt daarom vooralsnog uitgesloten als onderhandelingspartner.