Harddiskrecorders weigeren soms op te nemen

DigitalHet is onduidelijk waarom dvd- en harddiskrecorders in combinatie met digitale televisie soms niet werken. Uit een onderzoek van het computertijdschrift PC Consument bleek deze week dat sommige tv-programma's, zoals bijvoorbeeld Studio Sport en het NOS Journaal, gewoonweg niet zijn op te nemen. Voetballiefhebbers vrezen al dat ze het komende WK-voetbal niets aan hun recorders hebben.

De problemen worden hoogst waarschijnlijk veroorzaakt doordat er een speciale copyrightcode wordt meegezonden. Maar kabelmaatschappijen bezweren dat zij dat in ieder geval niet doen. Canal Digital, die 650.000 abonnees van digitale tv heeft, zegt het signaal van filmkanalen, publieke omroepen en commerciële zenders, van boven tot onder te hebben doorzocht. ''Geen van de televisiezenders, programmamakers of filmproducenten stuurt een kopieerbeveiliging mee'', aldus een woordvoerder. De Publieke Omroep zegt ook geen code mee te sturen.

De producenten van de recorders blijven volhouden dat het probleem echt niet aan hun apparaten ligt. Volgens de FIAR, de vereniging voor consumentenelektronica, kunnen digitale tv-signalen van een kopieerlijn worden voorzien. De FIAR zegt dat dit ook gebeurt: ''We weten alleen niet wie het doet. Bezitters van auteursrechten kunnen de kopieerlijn gebruiken. Maar aan de recorders ligt het zeker niet''.

Update: FOK!-user dahei denkt te weten waar het aan ligt. Hij heeft er zelf al maanden last van en zegt dat het probleem zit in de decoder (digitenne-, satellietontvanger) die met het videosignaal een Macrovision beveiliging meestuurt. De dvd-recorder merkt dit en geeft een copyrightmelding. Volgens hem moeten de decoderfabrikanten deze Macrovision beveiliging uitzetten, zodat men gewoon weer op kan nemen.