Europoliticus wil belasting op e-mail en sms

Alain LamassoureEen kleine belasting op sms-berichten en e-mails. Een Franse europarlementariŽr heeft zich daarvoor uitgesproken. Alain Lamassoure van de centrumrechtse UMP denkt dat overheden zo een grote nieuwe bron van inkomsten kunnen verwerven. "De economische waarde van globalisatie zit vooral in het informatieverkeer. Waarom zouden we daar dan geen belasting op heffen?", vindt Lamassoure.

De politicus ontvouwde zijn plan tijdens een bijeenkomst van een financiŽle werkgroep die de toekomstige begroting van de Europese Unie bespreekt. "In Frankrijk kost een sms'je 15 cent. We zouden het kunnen belasten met 1,5 cent of minder", denkt hij. Voor een e-mail zou per bulk van 1000 een eurocent moeten worden afgedragen. "Dat is zo goed als niks, maar er worden miljarden mailtjes per dag verstuurd, zodat het toch een grote bron van inkomsten kan zijn."

De inkomsten zouden deels ten goede aan de nationale overheden moeten komen en deels aan de Europese Unie. "Een kleine belasting op een sms van Parijs naar een andere Franse stad zou naar de Franse overheid gaan, maar belasting op e-mails en sms-berichten van Parijs naar Rome zou ten goede komen aan de EU-begroting."