LPF-minister wordt VVD-wethouder

Roelf de BoerVoormalig LPF-politicus Roelf de Boer wordt namens de VVD wethouder in Rotterdam. De minister van Verkeer en Waterstaat in het eerste kabinet Balkenende gaat zich in de havenstad bezig houden met haven, energie en milieu. De Boer, die ook tijdens zijn ministerschap al lid was van de VVD, was de laatste jaren voorzitter van de havenwerkgevers in Rotterdam.

Ruim twee maanden na de gemeenteraadsverkiezingen wordt daarmee eindelijk duidelijk hoe de personele bezetting wordt in het Rotterdamse college. Het bestuur telt acht wethouders, waarvan de PvdA ondanks dat ze verreweg de grootste partij is er slechts drie levert. Opvallende naam bij de sociaal-democraten is Dominic Schrijer, die sinds 1998 bestuurder was in de deelgemeente Charlois. Schrijer, als vernieuwer binnen de PvdA zelfs geprezen door Leefbaar Rotterdam, verloor in het najaar de strijd om het lijsttrekkerschap voor de raadsverkiezingen van Peter van Heemst, die zelf geen wethouder wordt maar fractievoorzitter.

Voor de continuïteit in het college zorgt het CDA, dat haar twee zittende wethouders Geluk en Bolsius opnieuw naar voren heeft geschoven. Namens GroenLinks wordt de jonge voorman Orhan Kaya verantwoordelijk voor cultuur en integratie, zo werd vorige week al bekend. Net als Kaya is ook wethouderkandidaat Hamit Karakus (PvdA) van Turkse afkomst. Tevens zullen de huidige raadsleden Jantine Kriens (PvdA) en Jeannette Baljeu (VVD) wethouder worden. De nieuwe ploeg wordt morgen officieel gepresenteerd.