Duitsers bieden Cruijff na 28 jaar excuses aan

Johan CruijffEnkele oud-spelers van de Duitse voetbalclub Bayern München hebben bijna 28 jaar na dato excuses aangeboden voor een 8-0 overwinning tegen Ajax. Het vriendschappelijke duel in november 1978 was bedoeld als 'feestelijke' afscheidswedstrijd van Johan Cruijff. "Het was een belediging, ik wil alsnog mijn excuses aanbieden", zegt de vroegere spits en tegenwoordige voorzitter van Bayern Karl-Heinz Rummenigge.

Zijn toenmalige ploeggenoten Gerd Müller en Sepp Maier sluiten zich bij hem aan. "Sorry Johan!", verklaarde doelverdediger Maier gisteravond voor de camera van actualiteitenrubriek NOVA. Desondanks vindt Rummenigge dat ook Ajax schuld had aan het mislukte afscheid. "We vonden het een eer om te spelen, maar we werden slecht ontvangen. Op Schiphol begon het al, er was geen bus voor ons. We hebben toen zelf taxi's geregeld naar het hotel. Ook daar was niemand van Ajax aanwezig, er was gewoon geen ontvangst."

In het stadion werd de Duitse ploeg vijandig onthaald. "Het voelde gewoon niet goed", verklaart Rummenigge, die het nu niet wil wijten aan een anti-Duitse sfeer. Zijn ploeggenoot Paul Breitner was enkele jaren geleden meer uitgesproken: "Tijdens de warming up werd vanaf de tribune al 'Nazi-Schweine' geroepen. En de spelers van Ajax negeerden ons volkomen, alsof we een noodzakelijk kwaad waren. Op weg naar de aftrap werden we andermaal door het publiek beschimpt." In de kleedkamers zou nog overlegd zijn hoe er gespeeld moest worden. 'Maak er maar een echte wedstrijd van', zou Cruijff tegen Maier hebben gezegd. "En dat hebben we toen gedaan", aldus Rummenigge.

Overigens was Bayern München destijds niet de eerste keus. Barcelona, waar Cruijff ook enkele jaren had gespeeld, haakte echter af en ook onderhandelingen met verschillende Engelse clubs liepen op niets uit. "Uiteindelijk is de keus op Bayern gevallen, mede omdat het drie jaar achtereen de Europacup had gewonnen en dus een tegenstander van formaat was. Maar die hadden denk ik de pest aan Cruijff en dachten aju paraplu, we hebben geen boodschap aan het Nederlands voetbal", verklaarde journalist Cees van Nieuwenhuizen, die destijds betrokken was bij de organisatie, drie jaar geleden in een interview.