Arbeidskansen allochtonen verbeteren

Icoon BinnenlandsDe kansen van allochtonen op de arbeidsmarkt worden steeds beter. Was in 2004 nog bijna de helft terughoudend met het aannemen van allochtonen, in de Trendmeter 2006 van onderzoeksbureau Motivaction is dit nu teruggelopen tot 29 procent. Motivaction heeft het gevoel dat "de toekomst er beter uitziet." Sterker nog: inmiddels vindt driekwart van de directeuren de arbeidsparticipatie van allochtonen essentieel voor de Nederlandse economie. Ruim tweederde overweegt om meer 'nieuwe Nederlanders' in dienst te nemen, onder andere omdat dat van voordeel kan zijn bij het "bedienen van een kleurrijke markt".

Allochtonen moeten voorlopig nog wel een inhaalslag maken. Momenteel is de werkloosheid onder allochtoon Nederland namelijk nog veel hoger. Van de vierhonderd geïnterviewde directeuren heeft 38 procent nog helemaal geen allochtonen in dienst, en áls ze die al in dienst hebben, dan hebben ze over het algemeen lagere functies. Maar in 14 procent van de bedrijven zitten allochtonen ook in hogere functies en dan gaat het meestal om de grotere bedrijven.

Taalbeheersing blijkt in weinig gevallen, maar 34 procent, een probleem te zijn. Er is wel een andere grote steen des aanstoots: hoofddoekjes. Meer dan de helft van de directeuren wil geen mensen met een hoofddoekje in het bedrijf hebben.