Meisjes schamen zich meer dan jongens

Icoon BinnenlandsMeisjes schamen zich meer dan jongens. Maar binnen de groep meisjes blijken moslima's zich minder te schamen dan hun niet-gelovige klasgenotes. Bij jongens is het juist andersom: christelijke jongeren schamen zich meer dan hun ongelovige klasgenoten. Dat meldt de Universiteit Twente maandag op basis van onderzoek onder middelbare scholieren.

De universiteit onderzocht gevoelens en reacties van schaamte onder middelbare scholieren en keek of schaamte samenhangt met geslacht en culturele of religieuze achtergrond. Uit het onderzoek blijkt dat meisjes zich meer schamen, onderdaniger gedrag vertonen en zich schuldiger, angstiger en depressiever voelen dan jongens.

Opvallend is dat islamitische meisjes zich minder vaak schamen dan hun niet-gelovige klasgenoten. Zij geven aan dat zij trots zijn op hun geloof en oprecht leven naar de regels van de Koran. Dit hangt samen met de lagere karakterschaamte en hun minder onderdanige opstelling.

Moslima's ervaren wel meer depressieve gevoelens dan andere jongeren. Dit hangt waarschijnlijk voor een deel samen met het feit dat zij aangeven niet voldoende respect te ontvangen en zich ook vaker vernederd voelen dan anderen.

Met dank aan Tobislav voor de submit.