"Minder studies in Nederland"

Icoon OnderwijsDe enorme lijst met opleidingen in Nederland begint steeds meer te lijken op de menukaart van een slechte Chinees, zo zegt Frits van Oostrom, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Hij vindt dat er flink gesneden mag worden in het aanbod van studies, zoals vrijetijdskunde of Europese-Unie-Studies. Ook de driehonderd eerstejaars film- en televisiewetenschappen zijn hem een doorn in het oog - niet per se omdat het een slechte studie zou zijn, maar omdat je gewoon niet zoveel hebt aan zulke hoeveelheden studenten op dat vakgebied.

Van Oostrom hekelt niet per se alle nieuwe studies, maar wel veel 'modestudies' die weinig inhoud hebben. Studierichtingen als communicatie, informatica en mediastudies ziet hij wel als blijvertjes. Hij wil wel dat universiteiten erop toezien dat die studies dezelfde hoge wetenschappelijke standaard krijgen als in de meer traditionele studies.

Naast het grote aanbod, heeft Van Oostrom ook moeite met de financiering. Op dit moment is die veel te versnipperd. Door het hollen van fonds naar fonds, is volgens hem een soort flipperkast ontstaan, waarin de onderzoeker niet meer aan de knoppen staat, maar zelf het balletje is. De overheid zou volgens hem meer moeten investeren.

"En voor ik het vergeet: ook de gemiddelde Nederlandse student zou wel wat harder mogen werken."