Rellen om positie Blind na huldiging Ajax

Icoon Voetbal Na de huldiging van Ajax op het Leidseplein in Amsterdam zijn vanavond relletjes uitgebroken. De relschoppers zouden het oneens zijn met het in de lucht hangende ontslag van trainer Danny Blind. Uiteindelijk moest de Mobiele Eenheid (ME) om 22.00 uur het plein schoonvegen met een waterkanon. Ajax werd gehuldigd vanwege het winnen van de Gatorade Cup gisteren.

De politie heeft een aantal 'supporters' aangehouden, maar een precies aantal kon een woordvoerder nog niet noemen. Volgens diverse berichten zouden er enkele gewonden zijn gevallen. Bij een steekpartij bij Paradiso zou ťťn persoon zwaargewond geraakt zijn, maar het is nog onduidelijk of dit iets met de rellen te maken had.

De huldiging zelf, die om 19.45 begon, verliep rustig. Ongeveer tienduizend mensen vierden feest voor hun ploeg. Daarna werd de sfeer echter al snel grimmig, en ontstonden er knokpartijen. Ook werd er met stenen en 'andere attributen' naar de ME gegooid.

De relschoppers zouden duidelijkheid van het bestuur willen over de positie van Danny Blind. De trainer van Ajax dreigt ontslagen te worden, maar veel supporters zijn het daar niet mee eens. Op de website Dannymoetblijven.nl zijn op dit moment dan ook al meer dan 18.000 steunbetuigingen aan de trainer achtergelaten.

Bij het bestuur van Ajax is het tevens onrustig. Volgens supportersvereniging A.F.C.A. zou het bestuur van de Amsterdamse club opstappen vanwege de commotie om Blind, maar dit is nog niet bevestigd.

Met dank aan paultjuhhh en -dS- voor de submits over de rellen en het Ajax-bestuur respectievelijk.