Apple wint van Apple

Icoon DigitalApple Computer mag haar logo blijven gebruiken bij de verkoop van muziek via het internet. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof vandaag bepaald. De muzikale erven van The Beatles, Apple Corps, hadden het proces aangespannen. Volgens de ex-Beatles Paul McCartney, Ringo Starr en de weduwen van John Lennon en George Harrison heeft Apple een afspraak uit 1991 geschonden.

Die afspraak werd gemaakt omdat beide partijen dezelfde merknaam voerden. Er stond in dat Apple Computers zich niet zou bezighouden met de verkoop van muziek. Beide partijen hadden toen afgesproken dat het werkterrein zich beperkte tot computers, telecommunicatie en dataverwerking. Apple Corps kreeg naar eigen zeggen de exclusieve merkrechten voor de verkoop van muziek.

Toch kwam Apple Computers tien jaar later met de iPod en daaraan gekoppeld iTunes. Volgens Apple Computer is van schending van het akkoord uit 1991 geen sprake omdat het alleen digitale muziekbestanden verspreidt en geen cd's en cassettebandjes, zoals toen nog gebruikelijk was en ook was vastgelegd.

Volgens rechter Edward Mann heeft Apple Computer de regels niet overtreden omdat het zijn logo gebruikt in associatie met zijn winkel en niet met de verkoop van iTunes.