Plan voor uitbreiding BKR registratie

Icoon FinancieelWanbetalers zullen binnenkort sneller bij het BKR geregistreerd komen te staan, zo blijkt uit een woensdag opgestelde intentieverklaring. De intentieverklaring is een initiatief van enkele overkoepelende brancheorganisaties van branches die regelmatig met wanbetalers te maken krijgen zoals woningcorporaties, energiebedrijven en banken, en het BKR.

Het doel van het initiatief is te voorkomen dat mensen zich te ver in de schulden kunnen steken. Nu gaat dat relatief makkelijk omdat veel schuldsoorten niet aangemeld worden en de invloed van het BKR daarom beperkt is. Een energiebedrijf kan in de huidige situatie bijvoorbeeld niet controleren of iemand nog een forse huurschuld open heeft staan. In de voorgestelde situatie kan dat wel en zo kan een bedrijf bijvoorbeeld vooruitbetaling eisen. Op die manier kan voorkomen worden dat situaties verder uit de hand lopen en mensen te maken krijgen met huisuitzettingen en schuldsaneringtrajecten.

Het BKR registreert op dit moment ook al schuldgegevens van personen maar daarbij gaat het om schulden op het gebied van consumptief krediet en gsm-abonnementen. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe registratie in werking zal treden. Eerst moeten nog een aantal knopen worden doorgehakt zoals bijvoorbeeld hoe ernstig een schuld moet zijn om geregistreerd te worden.