Reorganisatie kabinet Blair na nederlaag

Premier Blair heeft een aantal leden van zijn kabinet collectief ingewisseld, zo werd gisterochtend bekendgemaakt. Aanleiding hiervoor zijn de forse verliezen van de regerende Labourpartij bij de Britse gemeenteraadsverkiezingen. Mogelijk worden er op korte termijn nog meer namen bekendgemaakt van leden die hun plaats zullen moeten afstaan.

Onder de vertrekkende leden is de minister van buitenlandse zaken Jack Straw. Hem wordt verweten een te sterk anti-Amerikaanse houding inzake de aanpak van Irak en Iran aangenomen te hebben. Onlangs noemde hij het overwegen van een nucleaire aanval op Iran nog "krankzinnig" wat hem op de toorn van president Bush is komen te staan. Hij wordt opgevolgd door Margaret Beckett, de eerste vrouwelijke minister op deze post.

Daarnaast zal Charles Clarke van Binnenlandse zaken opstappen. Hij is in diskrediet geraakt nadat bekend geworden is dat onder zijn bewind onterecht honderden gevangen vrijgelaten zijn. Hij wordt opgevolgd door John Reed die momenteel minister van defensie is.

Een derde slachtoffer van deze dadendrang is John Prescott. Hij kwam onlangs in het nieuws toen duidelijk werd dat hij een affaire met zijn secretaresse heeft gehad. Prescott blijft vice-premier maar zijn takenpakket wordt smaller; hij raakt de verantwoordelijkheid voor volkshuisvesting kwijt.

Blair hoopt met deze acties zijn populariteit op te vijzelen maar de meningen of dat zal lukken zijn verdeeld. Uit een recente opinipeiling van de BBC bleek dat 36% van de kiezers hem het liefste per direct ziet vertrekken. Ruim de helft hoopt dat hij tegen het einde van het jaar weg zal zijn. Een Labour-lid sprak smalend over over deze reorganisatie als "het verplaatsen van dekstoelen op de Titanic".

Vertrekkend minister Clarke
Vertrekkend minister Clarke