Belg vast op Schiphol na uitzetting Pakistan

BuitenlandsDe 21-jarige Micha Bellen uit België zit vast op Schiphol nadat hij door Pakistan het land was uitgezet. De Belg van Rwandese komaf was in Pakistan opgepakt op verdenking van terrorisme. Dat gebeurde nadat zijn bezorgde adoptieouders de Belgische autoriteiten hadden geïnformeerd dat Micha met 'verkeerde' islamitische groeperingen in zee zou zijn gegaan.

Micha Bellen vertrok in februari naar Pakistan om de koran te bestuderen. Op zijn 12e bekeerde hij zich al tot de islam. Begin maart werd hij op de luchthaven van de Pakistaanse stad Lahore opgepakt. Sindsdien zat hij in een Pakistaanse gevangenis. België vroeg om zijn uitlevering. Volgens de Pakistaanse autoriteiten is uit onderzoek niet gebleken dat hij connecties onderhield met radicale moslimgroepen: ''We hebben hem streng ondervraagd en vonden niets dat erop kan wijzen dat hij betrokken was bij een terreurgroep.'' Toch heeft Pakistan hem het land uitgezet.

Omdat hij internationaal gesignaleerd staat, is hij op Schiphol gearresteerd. Het is niet duidelijk of hij zich in België zal moeten verantwoorden voor een rechtbank. Wel is Micha bij onze zuiderburen nog steeds onderwerp van een gerechtelijk onderzoek. Omdat er nog een Europees aanhoudingsbevel loopt, zal nog wel even duren voor hij in België terug zal keren, zo is de verwachting.


Micha, vast na tip van zijn bezorgde adoptieouders