VVD-jongeren in meerderheid voor Rutte

Icoon PolitiekLeden van de JOVD, de jongeren van de VVD, zien het liefste Mark Rutte lijsttrekker van de liberalen worden. Aan het eind van een bijeenkomst in de sociëteit van het Utrechtsch Studenten Corps, waarbij de drie kandidaten voor het lijsttrekkerschap aanwezig waren, werd een informele ledenraadpleging gehouden, waarbij 39 van de zestig stemmen naar Rutte gingen, tegenover 19 voor Verdonk en twee voor Veenendaal.

De drie politici gingen op de JOVD-avond in op vragen uit de zaal. Volgens afspraak vond er geen rechtstreeks debat tussen Rutte, Verdonk en Veenendaal plaats. Desondanks sprak Rutte zijn grootste tegenstrever Verdonk rechtstreeks aan toen hij haar voor de voeten wierp dat zij bij de verkiezingen van 1994, nadat de toenmalige VVD-leider Bolkestein de minderhedenproblematiek op de politieke agenda had gezet, nog op de 'PvdA van Kok en Melkert' had gestemd. Verdonk, die dit eerder in een interview had bekend, weigerde er vanavond op in te gaan en stelde dat ze niet gekomen was om te debatteren maar om vragen te beantwoorden van de JOVD'ers.

Outsider Jelleke Veenendaal vertelde dat ze nog kansen voor zichzelf ziet. Ze had deze week 25.000 brieven verstuurd om de VVD'ers te bereiken van wie bij de landelijke administratie geen mailadres beschikbaar is. Ondertussen denken zowel Rutte als Verdonk dat ze de VVD tot grootste partij van Nederland kunnen maken. Was het tijdens de avond enkel Verdonk nog die vond dat zij de enige is die 'Wouter Bos uit het Catshuis kan houden', na afloop verklaarde ook Rutte dat 'we van de VVD de grootste partij van Nederland gaan maken'.