PvdA kritisch over hardrijdende OM-topman

Dato SteenhuisPvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen is van mening dat procureur-generaal Dato Steenhuis moet opstappen indien hij willens en wetens de verkeersregels heeft overtreden. Steenhuis zou zijn chauffeur opdracht hebben met 140 kilometer per uur op de snelweg te rijden. Ook liet hij zijn chauffeur met blauwe zwaailichten en soms met sirene aan over de vluchtstrook langs files rijden.

Verklaringen van chauffeur Willem D. hierover staan in een dossier van de Rijksrecherche, waarin de Volkskrant inzage had. D. werd ondervraagd toen bleek dat de dienstauto van Steenhuis, een donkerblauwe, geblindeerde Mercedes, andere auto's ernstig hinderde door pal voor hen te gaan rijden en af te remmen. Ook maakte de chauffeur zich schuldig aan bumperkleven. Justitie in Assen maakte in oktober bekend dat niet Steenhuis betrokken was, maar diens echtgenote. Zij zat als passagiere in de auto. Willem D. werd voor zijn rijgedrag disciplinair gestraft en beboet.

Steenhuis, die overigens op 1 juni met pensioen gaat, is onder meer voorzitter van het Centraal Justitieel Incassobureau, verantwoordelijk voor het innen van de verkeersboetes. Volgens Wolfsen wordt door het vemeende gedrag van Steenhuis het gezag van de gehele beroepsgroep aangetast, zo liet hij weten op Radio 1. LPF-Kamerlid Joost Eerdmans sloot zich daarbij aan.

Met dank aan i2Them2 en allenicknameswarenalbezet voor de submit.