Koninklijke onderscheiding voor Ab Krook

Icoon SchaatsenAb Krook is zaterdag in Loosdrecht koninklijk onderscheiden. De voormalig bondstrainer en topsportcoördinator neemt na 22 dienstjaren afscheid bij de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB), en werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Krook kreeg de onderscheiding vanwege zijn verdiensten voor de schaatssport. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het schaatsen in Nederland én de rest van de wereld. Ook heeft Krook zich ingezet voor de schaatssport in de breedte.

Krook werd door de KNSB bovendien benoemd tot Lid van Verdienste. Een bijzondere onderscheiding omdat een werknemer van de KNSB bijna nooit een dergelijke decoratie krijgt. Die zijn eigenlijk alleen voorbehouden aan vrijwilligers.

Krook begeleidde afgelopen februari voor de achtste en laatste keer de schaatsers bij de Olympische Winterspelen in Turijn. In 1976 maakte hij zijn debuut als bondscoach van de vrouwenploeg, met als hoogtepunt het Olympisch goud van Annie Borckink tijdens de Olympische Spelen in 1980 van Lake Placid.

Nadat hij van 1980 tot 1988 in dienst was van de Duitse schaatsbond, keerde hij in de zomer van 1988 terug naar Nederland om de mannenkernploeg te begeleiden. Van 1992 tot 1996 coachte hij de vrouwenkernploeg. Zijn laatste functie was die van topsportcoördinator bij de KNSB, dat was hij sinds 1996.