Duitser wil vader zijn van 1000 kinderen

JŁrgen HassEen Duitser wil de wettelijke vader worden van duizend kinderen. De 56-jarige JŁrgen Hass, als rentenier woonachtig in het Zuid-Amerikaanse Paraguay, erkent buitenlandse jeugdigen met de bedoeling ze een kans te bieden op een goede opleiding en recht op sociale voorzieningen in Duitsland.

Momenteel staat de teller al op ongeveer driehonderd kinderen, afkomstig uit Paraguay, India en verschillende Oost-Europese landen. Hass zegt gebruik te maken van de mazen in de Duitse vaderschapswet. De regeling uit 1998 staat mannen toe een kind wettig te erkennen, als de moeder er ook mee instemt en geen andere man het vaderschap opeist.

De vroegere verzekeringsverkoper, die ooit als lokaal politicus actief was voor de liberale FDP, is, omdat hij als rentenier geen inkomen heeft, niet onderhoudsplichtig voor zijn honderden kinderen. Zijn sociale betrokkenheid is overigens niet alleen ingegeven door de wil de arme kinderen te helpen. Hij wordt volgens eigen zeggen tevens gedreven door wraakzucht tegen de Duitse staat, omdat hij in 1987 wegens oplichting tot een celstraf van drie jaar veroordeeld werd. Hass heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn.