'Endstra liet aanslag plegen'

MisdaadTopadvocaat Bram Moszkowicz zegt dat de vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra ooit opdracht heeft gegeven voor een moordaanslag. Moszkowicz doelt daarbij niet op het al bekende verhaal dat Endstra veel geld zou hebben geboden aan toenmalig Hells Angels-leider Willem van Boxtel, om topcrimineel Willem Holleeder in het honk van de Angels met een bomaanslag te doden. Het gaat volgens de advocaat om een ander geval.

Moszkowicz, advocaat van Holleeder, zegt een getuige te hebben die zijn verhaal kan bevestigen. Hij noemde echter niet het geval waar het om draait. Op Radio 1 liet NOS-verslaggever Lex Runderkamp vanmiddag echter weten dat het zou gaan om de mislukte liquidatie van Ronald van E. in 1999. Van E., groot geworden in de xtc-handel, belandde daardoor in een rolstoel.

Advocaat Moszkowicz doet zijn verhaal vandaag in een interview met het Parool, waarin hij voor het eerst uitgebreid ingaat op de zaak rondom Holleeder. De raadsman zegt verder een reeks 'aantoonbare onjuistheden' te hebben gevonden in de verklaringen die Endstra heeft afgelegd tegen de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) van de recherche, en die in boekvorm zijn uitgebracht. Moszkowicz zal de rechtbank vragen alle opnamen af te spelen die zijn gemaakt van de 15 gesprekken die Endstra met de CIE voerde: ''Dat wordt een tijdrovende kwestie, maar ik wil weten of hij heeft gezegd wat ik in de verslagen lees, en hoe.''

Overigens hebben de erven Endstra inmiddels ook Quote gesommeerd om de Endstra-tapes van hun site af te halen. Eerder spanden ze al een kort geding aan om het boek uit de handel te laten halen. Dat dient maandag.

-
De download staat nog steeds op de site van Quote (.pdf 18 mb groot). Alleen moet je nu wel eerst nieuwsbriefabonnee worden, voor je het kan downloaden.