'Kaper' Moussaoui zal lachen snel vergaan

TerrorismeDe gisteren tot levenslang veroordeelde 'twintigste WTC-kaper' Zacarias Moussaoui, zal 'levend worden begraven' in de zwaarst bewaakte gevangenis van de VS. Zoals al bekend was gemaakt wordt hij overgebracht naar de super maximum security prison in Florence in de Amerikaanse staat Colorado, ook bekend als 'het Alcatraz van de Rocky Mountains'.

Sommige nabestaanden van de slachtoffers zijn boos dat de 37-jarige Fransman van Marokkaanse afkomst de doodstraf ontliep, omdat de jury niet unaniem tot deze zwaarste straf kon besluiten. Maar anderen wijzen er op dat een verblijf in de gevangenis in Florence een hel is. Moussaoui schreeuwde dan wel ''Amerika je hebt verloren, ik heb gewonnen'', toen hij de rechtbank werd uitgeleid. Het lachen zal hem waarschijnlijk snel vergaan. Rechter Leonie Brinkema liet Moussaoui al weten dat hij ''jankend in zijn cel zal sterven.''

Beton
In de super maximum security prison in Florence zal Moussaoui de rest van zijn leven vrijwel geen contact hebben met mede-gedetineerden. Hij krijgt hooguit één uur per etmaal daglicht te zien en hij komt in een geluidswerende cel van 2 bij 3,5 meter. Telkens wanneer hij zijn cel mag verlaten, zal hij aan armen en benen zijn geboeid. Alle meubels in de cellen zijn van beton; een zitje, een tafeltje en een bed met een dun matras.

Als Moussaoui zich goed gedraagt, kan hij als beloning een zwart-wit tv-toestelletje krijgen in zijn cel. Hij kan dan echter niet naar tv-zenders gaan kijken. Alleen de interne schooltelevisie van de gevangenis is er op te volgen, zoals cursussen agressiebeheersing en cursussen lezen en schrijven.

De enige hoop die de Fransman heeft, is dat hij uitgeleverd wordt aan Frankrijk om daar zijn straf uit te zitten. Moussaoui's moeder, Aishi El Wafi, heeft inmiddels de Franse regering gevraagd om uitlevering van haar zoon te bedingen. Dat kan op basis van twee verdragen tussen beide landen. Veel hoop dat de VS akkoord zal gaan met een uitlevering heeft ze echter niet: ''Mijn zoon wordt levend begraven, omdat Frankrijk de Amerikanen niet durft tegen te spreken.''

Paranoia
Mensenrechtenorganisaties hebben al regelmatig stevige kritiek geleverd op de supermaximumveiligheidsgevangenis. Veel gedetineerden zouden vanwege de strenge behandeling kampen met depressie, paranoia, hallucinaties en/of angstgevoelens.

Op deze site kun je een 3D-tour maken door de cellen, die zich in super maximum security prisons in de VS bevinden. Het betreft hier een 'supermaxed' in Virginia.