Horeca negeert afspraken rookvrije zones

Icoon Binnenlands De afspraak om meer rookvrije zones in cafés en restaurants in te richten wordt door de horeca genegeerd. Dat blijkt uit een onderzoek van Clean Air Nederland (CAN) onder 972 horecagelegenheden. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid maakte de afspraak bij de invoering van het rookverbod op de werkplek, als voorwaarde om roken in de horeca toch toe te staan.

Het onderzoek laat zien dat 11 procent van de gelegenheden een rookvrije zone heeft. In 2004 ondertekenden Hoogervorst en Koninklijke Horeca Nederland echter een stappenplan, waarin staat dat dit jaar 40 procent van de cafés en 50 procent van de restaurants een rookvrij gedeelte moet hebben.

Het stappenplan werd in 2004 ingesteld omdat een Kamermeerderheid een rookverbod voor de horeca te ver vond gaan. Minister Hoogervorst ging hiermee akkoord, onder voorwaarde van het stappenplan.

Als de horecagelegenheden nu niet snel proberen aan de norm te voldoen, dreigt Hoogervorst alsnog met een totaal rookverbod. Volgens het stappenplan moeten alle restaurants eind 2008 een rookvrij gedeelte hebben, net als 75 procent van de cafés en discotheken.