Wetenschappers laten water omhoog lopen

Icoon Wetenschap Wetenschappers in Amerika zijn erin geslaagd waterdruppels bergopwaarts te laten stromen. Dit heeft de BBC gemeld. De druppels kruipen via zorgvuldig aangebrachte groefjes in een metalen plaat op eigen kracht omhoog. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in Physical Review Letters.

De techniek zou mogelijk gebruikt kunnen worden voor het koelen van computerchips. De onderzoekers wilden met het experiment eigenlijk aantonen dat willekeurige bewegingen van watermoleculen in hete stoom gedirigeerd kunnen worden in een bepaalde richting.

Bewegend water
Bewegend water op een hete plaat is niet nieuw. De Duitser Johann Gottlob Leidenfrost beschreef dit fenomeen al in de achttiende eeuw en iedereen kan dit huis-tuin-en-keuken-experiment in zijn eigen keuken uitvoeren. Zet een pan op het fornuis en laat hem goed heet worden. Gooi er vervolgens wat water op. Door de intense hitte kookt de onderkant van de druppel al voordat het de pan raakt. Hierdoor zweeft het water over de pan heen.

"Wij vroegen ons af of het mogelijk was om dit fenomeen te gebruiken om vloeistoffen te laten bewegen", aldus Dr. Heiner Linke, een van de onderzoekers. De wetenschappers kwamen tot hun ontdekking, doordat ze gebruik maakten van een plaat met groeven in een driehoekspatroon, in plaats van een vlakke plaat. De druppels bewegen hierdoor zelfstandig langs de lange zijde van de groeven, terwijl ze in de pan rond hetzelfde punt bewegen. Dr. Linke: "De stoom stroomt voornamelijk in een richting en de druppels rusten op de stoom. Een beetje zoals een boot op een stromende rivier."

Doorbraak
De wetenschappers denken een doorbraak te hebben voor de computerwereld. De huidige microprocessors geven zoveel warmte af dat het de prestaties van de pc kan beïnvloeden. "Het zou fantastisch zijn als we de hitte van de microchip kunnen gebruiken als pomp, dan heb je geen additionele energiebron voor de koeling van je computer nodig. Het mooie van dat systeem is dat er pas gekoeld wordt wanneer de chip te warm is", aldus Linke.

-
Zie voor een filmpje de website van BBC.

Met dank aan h4nz0 en YubYub voor de submit.