Nationaal Monument bestaat 50 jaar

Het Nationaal Monument op de Dam bestaat vandaag precies 50 jaar. Het werd op 4 mei 1956 onthuld door Koningin Juliana. Het monument staat ieder jaar centraal bij de herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam. Ook vanavond is die weer om precies 20:00 uur.

Het Nationaal Monument verving het tijdelijke monument dat er al vlak na de oorlog stond. Beeldhouwer John Raedecker en architect J.J.P. Oud kregen in 1948 de opdracht om het nieuwe monument te ontwerpen. In de constructie lieten zij alle aspecten van oorlog terugkomen. In het midden van de 22 meter hoge pyloon brachten zij een relief aan van vier mannen, waarvan ťťn hangend, de overige drie vastgeketend. Zij verbeelden de ellende.

"Een teken voor het Nederlandse volk, een teken van trouw en belofte, waarvoor een ieder zich frank en vrij mag oprichten, trouw aan de geest die onze doden en ook ons hebben geleid", zo onthulde de koningin het monument in 1956. "Het monument is tevens een belofte: een belofte om niet te vergeten wat ons in die bange tijd heeft bijeengebracht."


Het Nationaal Monument op de Dam